15 jaar Kinderopvang Plezier: een tweede thuis voor kinderen

Over Peter en Sara, eigenaren

Vijftien jaar geleden was Sara nog niet lang aan de slag in de kinderopvang toen ze besloot: dit kan anders. Meer kwaliteit, meer aandacht en blije kinderen die de BSO niet als ‘moetje’ zien. Samen met Peter richtte ze Kinderopvang Plezier op en ondertussen, in 2024, hebben ze die waarden nog steeds hoog in het vaandel staan. Sara: “Wij hebben er bewust voor gekozen niet te focussen op winst en groei, maar op kwaliteit. Daardoor doen we nu nog steeds werk dat we leuk vinden en is de sfeer altijd fijn.”

Kwaliteit of kwali-tijd

Peter
“Laatst zaten we aan tafel fruit te eten en de kinderen uit mijn groep (groep 7 en 8) spraken over het feit dat Plezier toch echt wel de leukste opvang is. Ik vroeg: ‘waarom dan?’ en kreeg als antwoord: ‘jullie houden echt rekening met wat wij leuk vinden’. Ze vertelden ook dat klasgenoten niet meer naar de BSO hoeven en zij de vraag krijgen: ‘waarom ga jij nog naar de BSO?’ Het antwoord was simpel: ‘het is gewoon superleuk op Plezier!’ Dit soort gesprekken bevestigen voor mij dat we het goed doen.”

Sara
“Een BSO runnen op een kleinschalige manier is hard werken, juist omdat wij meerdere petten op hebben. Onze focus is een veilige haven bieden voor de kinderen, maar ondertussen hebben we ook andere aspecten om rekening mee te houden: regelgeving, administratie, contact met ouders, personeel, klanten werven en een miljoen kleine dingen. Toch lukt het al vijftien jaar om de kwaliteit hoog te houden. Ik denk dat dit komt omdat de kinderen vaste begeleiders hebben die de kinderen écht kennen. Uiteraard houden we ons aan de wettelijke kwaliteitseisen, maar wat is echte kwaliteit? Is dat een uitgebreid fotoverslag van de middag om te laten zien wat het kind allemaal heeft gedaan? Of is dat diezelfde tijd besteden door even samen een spelletje te doen of te kletsen? Kijk je naar het kind of zie je het écht?”

Visie & spierkracht


Peter
“Samen een bso runnen is soms uitdagend, maar ook heel leuk als je leert elkaars kracht te waarderen. Sara’s doorzettingsvermogen en oog voor detail bewonder ik! Wanneer iets afgerond is blijft ze evalueren en door de tijd heen verbeteren. Verder heb ik een groot respect voor de pedagogische visie van Sara. Ze weet situaties goed in te schatten en de juiste woorden te vinden om dit helder te omschrijven.”

Sara
“Peter is echt de spierkracht in ons bedrijf; hij zet letterlijk en figuurlijk zijn schouders eronder. Hij maakt verreweg de meeste werkuren op de groepen. Ingewikkelde lego bouwwerken, figuurzagen, graffiti, stoeien en sporten, daar kunnen de kinderen altijd bij Peter voor terecht. Maar ook voor lekkere baksels en spelletjes spelen is Peet een goede kandidaat. Hij brengt gewoon die mannelijke touch die ons bedrijf echt nodig heeft.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

“Samen een bso runnen is soms uitdagend, maar ook heel leuk als je leert elkaars kracht te waarderen. 

Peter, eigenaar Kinderopvang Plezier

Persoonlijke rol en drijfveren


Peter
“Ik werk nu met name met kinderen uit groep 7 en 8 en de gesprekken die je kunt voeren zijn erg interessant. Als ik soms hoor hoe het er op school aan toe kan gaan vind ik dat best heftig. Ik praat er dan met ze over, soms individueel, soms als groep. De dynamiek bij deze leeftijdsgroep vraagt soms extra aandacht. Ik hoop zo niet alleen een veilige plek te bieden, maar ook een voorbeeld te kunnen zijn. “

Sara
“In het begin was Plezier echt mijn kindje en nam het al mijn tijd in beslag. Toen we later zelf kinderen kregen heb ik geleerd dat ik dingen meer los moest laten. Inmiddels heb ik een team van hele fijne mensen om me heen. Zij hebben dezelfde visie en werklust en houden me goed in balans. Kinderopvang Plezier is in goede handen wanneer ik er even niet ben. Dat geeft mij weer ruimte om te focussen op kwaliteitsverbetering zonder te stressen.”

Meerwaarde van Kinderopvang Plezier


Peter
“We willen blijven sturen op een stabiel team dat goed met elkaar samenwerkt en met plezier naar het werk gaat. We zijn een familie op Plezier, die sfeer willen we vast blijven houden. Dat zit ‘m soms in de kleine dingen. Ik heb natuurlijk mijn eigen groep, maar ik laat ook altijd even mijn gezicht zien in de andere groepen en geef de kids een high five. Hé leuk dat je er bent!”

Sara
“Een tweede thuis zijn betekent meer dan alleen toezicht houden. Het zit ‘m in het gewone, het huiselijke. Dat je kind voelt: ik heb hier een eigen plek, ik word gezien. 

We doen het voor de kinderen, maar we merken dat we ook voor ouders van waarde zijn. Een goede BSO geeft niet alleen kinderen een leuke dag, maar ouders net zo goed. Met een gerust hart naar je werk gaan, omdat je wéét dat je kind het goed heeft. Of niet hoeven stressen als je wat later bent door file, want je kind is nog lekker aan het spelen. Dat is waarom ouders voor Plezier kiezen.”

“Een ’tweede thuis’ zit ‘m in het gewone, het huiselijke. Dat je kind voelt: ik heb hier een eigen plek, ik word gezien.” 

Sara, eigenaresse Kinderopvang Plezier

Scroll naar boven