Overeenkomst geneesmiddelenverstrekking
Soms is het nodig dat een kind geneesmiddelen toegediend krijgt gedurende de opvangdag bij Kinderopvang Plezier. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Als een pedagogisch medewerker daarvoor de verantwoordelijkheid neemt, is ze hoofdelijk aansprakelijk voor de gevolgen van eventueel gemaakte fouten. Om te voorkomen dat een pedagogisch medewerker hiermee geconfronteerd wordt, hebben wij de volgende regels:
1. De pedagogisch medewerker die het kind verzorgt, kan het toedienen van geneesmiddelen altijd weigeren.
2. Als de pedagogisch medewerker bereid is geneesmiddelen te geven, wordt aan de ouders/ verzorgers gevraagd het formulier ‘Overeenkomst geneesmiddelenverstrekking’ in te vullen, waarmee de ouders zelf de verantwoordelijkheid nemen.
3. De pedagogisch medewerker dient alleen medicatie toe die is voorgeschreven door een arts.
4. Pedagogisch medewerkers geven kinderen geen koorts onderdrukkende middelen. Wanneer kinderen dit soort medicatie nodig hebben, zijn ze te ziek om bij ons te kunnen verblijven. Bovendien bestaat de kans dat na uitwerking van de paracetamol de koorts weer stijgt of een koortsstuip optreedt. Ouders mogen hun kind geen paracetamol geven voordat het bij ons komt.
De eigenaren en de pedagogisch medewerkers zijn niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen van het toedienen van medicatie als dit gebeurt op verzoek van de ouder. Ook het onverhoopt niet toedienen van medicatie valt niet onder de verantwoordelijkheid van de eigenaren of pedagogisch medewerkers.
“Wat zijn jullie liefdevol en waarderend naar onze kinderen! Zo mooi hoe jullie hun sterke kanten zien en benoemen.”
Ineke – moeder van K. en J.